[O1] Czy za 18-20k.zł uda mi się kupić przyzwoitą Octavię?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

Najlepsza mapa na Polske:

Sam używałem ostatnio MIO P360 (745zł brutto - Proline) + "darmowa" mapa Auto Mapa 4.2
    Jak mam potrzebe wgrywam TomTom 6.0 na europe zachodnią i iGO na europe wschodnią.
    Najlepsze najtańsze zestawienie
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9935
    • Ford

Jak w temacie. Oglądam ogłoszenia bo powoli przymierzm się do kupna większego auta. Jednym z moich typów jest właśnie Octavia. Ale ogłoszenia dają potężny rozrzut cenowy mimo, że prawie wszystkie auta są "idealne". Interesuje mnie auto minimum 1999rok, chętnie z nowym wnętrzem, koniecznie z klimatyzacją. Silniki minimum 100km (benzyna) lub TDI (ale tu z góry zakładam, że 20.000 to zdecydowanie za mało na auto przyzwoite). Czy za te pieniądze uda mi się kupić takie auto? A może zdecydować się na wersję 75km? (choć już w moim golfi te 75km to za mało).
    A moze pozostać przy swoim pierwszym typie i kupić Astrę II kombi? Doradzcie - mam szansę znaleźć dobre auto za wspomniane pieniążki czy szukać innej marki. Nie ukrywam, że uroda Octavii odpowiada mi bardziej niż Astry...
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Powiem Ci tak. Pewnie kupisz do 20 tys rocznik 99 (2000 wybij sonie z głowy jeśli chcesz pożadny samochód a nie powypadkowego strucla). Ale po pierwsze rozglądaj się za autami droższymi, to znaczy w granicach 19 500-21000 zł. A po drugie unikaj tzw. okazji i miej siena baczności.
      Lepeij jest dołożyć 2-3 tyś zł i kupić porządne zadbane auto niż kupic strucla za psie pieniądze i później tracic czas, nerwy i pieniadze na jego naprawy
      Czarny Elegance

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9935
        • Ford

Zamieszczone przez Big
        Powiem Ci tak. Pewnie kupisz do 20 tys rocznik 99 (2000 wybij sonie z głowy jeśli chcesz pożadny samochód a nie powypadkowego strucla). Ale po pierwsze rozglądaj się za autami droższymi, to znaczy w granicach 19 500-21000 zł. A po drugie unikaj tzw. okazji i miej siena baczności.
        Lepeij jest dołożyć 2-3 tyś zł i kupić porządne zadbane auto niż kupic strucla za psie pieniądze i później tracic czas, nerwy i pieniadze na jego naprawy
        Wiem, że warto dołożyć kilka tysięcy i mieć coś lepszego. Ale chcę się ograniczyć kasą o której mówię, bo jak dołożę 3 tys, to po znalezieniu auta za 22.000zł może uznam, że jak dołożę jeszcze 3k to kupię super TDI za 25kzł, a może nagle znajomy będzie sprzedawał coś za 30kzł i kupię coś jeszce droższego.
        Ja chcę kupić auto do 20.000k zł, bo całą nadwyżkę finansową chcę ładować w spłatę kredytu na mieszkanie...
        Adam... Używam:

Komentarz

• SARIX
          Classic
          • 2007
          • 8

Witam
          Ja kupiłem octavie 2001r. 101km za 2100 tysi. benz. i jestem zadowolony potężny bagażnik bardzo ładnie sie prezentuje przed blokiem wygodne autko mała widoczność przy parkowaniu tyłem trzeba się przywyknąć a pozatym same plusy ale jak jesteś oszczędny to trzeba założyć gaz IV genaracji lub kupić TDI. Oczywiście zależy od wymagań. Ja bym nie polecał 75km silników troche za słaby na te mase samochodu.TDI są oszczędne ale maja bardzo nisko zawieszenie i troche większe kolejny i zawadzić osłoną miski olejowej napraw kosztuje ,a z takim wyposażeniem to musisz dołozyć. TDI z zagranicy z małym przebiegiem bardzo trudno znaleź, chyba za bity auta z polski mają słabe wyposażenie. Ja postawiłem na jakość i pochodzenie auta i nie żałuje pozdro.
          JAK KOBIETA MA TROCHE GODNOśCI TO PO 10 LATACH SAMA ODCHODZI!!

Komentarz

• wasyl900
            Drive
            • 2007
            • 50

hej
            Ja kupiłem octavie grudzien 99 2.0 benzynka kombi po lifcie przebieg 100000 pełna opcja bez skóry.klimatronic automat wszystko w elektryce.stan bardzo dobry zadbane wnętrze za 18000tyś zł plus opłaty.załozyłem IV gen gaz i jestem zadowolony.Przy kupnie pojazdu mozna duzo sprawdzic ale tak naprawde to trzeba liczyc na szczęscie bo dobry sprzedawca potrafi duzo ukryc a nawet jak auto będzie w idealnym stanie to moze zaraz zacząc się psuc.Tak więc zyczę powodzenia i szczęścia.

Komentarz

• nickmar
              Drive
              • 2007
              • 83

Zamieszczone przez SARIX
              mała widoczność przy parkowaniu tyłem trzeba się przywyknąć
              Bo to nie jest samochod ktorym sie parkuje patrzac przez ramie do tylu, ja przesiadlem sie z Matiza na Octe i byl to dla mnie szok, ale bardzo szybko musialem sobie przypomniec jak sie parkuje na lusterka boczne. Teraz jazda do tylu i parkowanie nie stanowi dla mnie problemu.

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

To fakt widocznośc do tyłu przez tylnią szybę zarówno w O I jak i O II jest fatalna. Jednak cale szczęście są duże lusterka w których naprawde dużo widac ( w przeciewieństwie do Vectry B gdzie w lusterkach nie było nic widać) no i w mojej O II są czujki parkowania z przodu i z tyłu - oj przedatne jest to urzadzenie, przydatne
                Czarny Elegance

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9935
                  • Ford

Zamieszczone przez nickmar
                  Zamieszczone przez SARIX
                  Bo to nie jest samochod ktorym sie parkuje patrzac przez ramie do tylu, ja przesiadlem sie z Matiza na Octe i byl to dla mnie szok, ale bardzo szybko musialem sobie przypomniec jak sie parkuje na lusterka boczne. Teraz jazda do tylu i parkowanie nie stanowi dla mnie problemu.
                  Ja chcę właśnie matiza żony zamienić na octavię. Ale przyznać muszę (co też mnie dziwi), że o wiele wygodniej parkuje mi się moim golfem niż DU
                  Adam... Używam:

Komentarz

• Lipek
                    Drive
                    • 2007
                    • 53

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3674794 polecam ten model-kolega ma i bardzo sobie chwali,nie jednokrotnie mialem okazje tym smigac i naprawde daje rade-pali 5-7l/100km, bardzo fajny i malo awaryjny samochodzik
                    http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3665623 duze i wygodne auto-silnik 2,0-na pewno lepszy niz 2,5Td z ktorym sa ciagle problemy
                    http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3671179 na zdjeciach wyglada przyzwoicie-ciekawe jak na zywo......

Komentarz

• nickmar
                      Drive
                      • 2007
                      • 83

Zamieszczone przez Agamek12
                      Ja chcę właśnie matiza żony zamienić na octavię. Ale przyznać muszę (co też mnie dziwi), że o wiele wygodniej parkuje mi się moim golfem niż DU
                      Kwestia przyzwyczajenia i wyczucia auta, po czterech latach jazdy Matiziakiem moglem nim parkowac z zamknietymi oczami. A teraz kiedy juz dosc dlugo nie jezdze tym wynalazkiem i mam okazje przejechac sie Matizem znajomego, to czuje sie dosc dziwnie. Jakbym przesiadl sie na woz drabiniasty

Komentarz

• 2pac
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1476
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

po czterech latach jazdy Matiziakiem moglem nim parkowac z zamknietymi oczami.
                        chce to zobaczyc!
                        President Johnny II + President Florida/ ML-145
                        O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
                        OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• nickmar
                          Drive
                          • 2007
                          • 83

Zamieszczone przez 2pac
                          chce to zobaczyc!
                          Jesli dysponujesz wozem, to moge sie ewentualnie zgodzic na pokaz
                          Ps. Ale nie pokrywam kosztow naprawy spowodowanej naglym pojawieniem sie innego pojazdu

Komentarz

• SARIX
                            Classic
                            • 2007
                            • 8

Zamieszczone przez Agamek12
                            Zamieszczone przez SARIX
                            Parkuję się bez problemu jak masz mały tył a octavia ma dużą dupe i lusterka nie pomogą na odległość od innego auta nie pokażą czy bagażnik nie wadzi o innne auto chyba że masz czujnik cofania. jak ktoś niema wprawy bardzo łatwo tył sobie otrzeć ja nie miałem tego problemu ale moja żona na początku bała sie parkować tyłem
                            JAK KOBIETA MA TROCHE GODNOśCI TO PO 10 LATACH SAMA ODCHODZI!!

Komentarz

• hubert78
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1576

Zamieszczone przez 2pac
                              chce to zobaczyc!
                              Jak moja zona parkuję octę to ja mam zamknięte oczy :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 30 Paź, 07 17:49 ]
                              ,Agamek12, A tak wracając do tematu też zastanawiałem sie nad Astrą II (szukałem kombi) ale padło jednak na skodę , a porównując te dwa wozy (z doświadczenia, miałem słuzbową astrę) jestem ze skody bardzo zadowolony
                              Przedewszystkim dobrze szukać auta i nia dać się oszukać
                              Może daj ogłoszenie na giełda-kupię u nas na forum , a nóż

Komentarz

• marlena
                                RS
                                • 2007
                                • 1719

Eeee noooo!!!!!! :twisted:
                                Parkowanie tyłem Octavią to bardzo prosta sprawa. Nie miałam problemu od samego początku. Octavią I jeździłam ponad 3 lata i zero kłopotów z tyłem. Za to przodem o własny garaż uderzyłam :|. Teraz w OII mam czujniki w tyle i w przodzie. Przydatne, ale jakby nie było to też by było. I apropo...nie wyobrażam sobie jazdy mniejszym autem niż Octa, bo według mnie większym jest łatwiej, małe by mi po drodze za bardzo goniło :szeroki_usmiech

Komentarz

• Geralt
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 589

wiem ze to nie ten pulap cenowy ale zastanow sie czy nie dolozyc i nie kupic czegos takiego:

to ogloszenie to konkretnie moja niunia ktora mam od miesiaca - utargowalem ponad tysiaka, przed kupnem wzialem na jazde, pozniej sprawdzilem VAG'iem i czujnikiem grubosci lakieru - powiem tak: nie zaluje nawet zlotowki i warto dolozyc pare groszy a miec cos nowszego (i serwisowanego w ASO - historie napraw telefonicznie potwierdzono z ksiazka serwisowa)
                                  pozdrawiam
                                  Adam W.

Komentarz

• hubert78
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1576

Geralt, "Jeżeli szukasz ekonomicznego autka"
                                    z tym w ogłoszeniu troszkę przesadziłeś

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

Geralt, koleś ma chyba coś nie tak auto z 2003 roku ma gwarancje do 2008 roku i można ją przedłużyć

AUTO NA GWARANCJI DO 2008r Z MOŻLIWOSCIĄ PRZEDLUŻENIA !!!!!!!!!!
                                      pięknie nie którzy mają nie wiem co oni palą

Komentarz

• Geralt
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 589

hubert78, nie przesadzilem trylko ją KUPILEM (czytaj uwaznie - mam ja od miesiaca) a co do ekonomiki na 3000km srednie spalanie wdlug MFA - 8,6 - moim zdaniem bdb (poprzednio mialem passta VR6 - 2.8L i roznica w konsumpcji zapewniam jest znaczna)

djczas, tu chodzi o gwarancje "dozywotniej mobilnosci" - rzeczywiscie mam cos takiego w ksiazce serwisowej wpisane do konca stycznia 2008r lub 198000km - z tego co czytalem to assistance z autem zastepczym gdyby cos sie zje.alo.

nie zmienia to faktu ze z auta jestem naprawde zadowolony.
                                        pozdrawiam
                                        Adam W.

Komentarz

• djczas
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 9612

Geralt, tak ale koleś nie napisał tego ja tez mam GDM

Komentarz

• Geralt
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 589

wiesz - okazalo sie ze koles kupil auto od firmy leasingowej, chcial wcisnac pare bajerow ale nie jest to moje 1 auto z koncernu VW wiec - w miare wiedzy i mozliwosci - sprawdzilem auto dodatkowo dzilac sie spostrzezeniami na tym forum. Zanim zdecydowalem sie na zakup sprawdzilem historie w ASO.
                                            W tej chwli zrobilem nim ok 3500km - ku mojemu zaskoczeniu auto nie wzialo nawet 50ml oleju - doslownie jak bylo 80% wskazan na bagnecie tak jest, auto ma oczywiscie kilka drobnych usterek ale 80% wykrylem przed kupnem - nie zwrocilem uwagi na czujnik otwartych drzwi i pekniety zawias podlokietnika co jest bardzo czestym przypadkiem w tym modelu - Vag wykazal kilka bledow ale liczylem sie ze za taka kase nie kupie idealu. Ogolnie jak pisalem moim zdaniem warto dolozyc te 6000zł i kupic auto z 2003r niz dac 20000 zł za '99
                                            pozdrawiam
                                            Adam W.

Komentarz

• hubert78
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1576

Adam czytałem uważnie i dlatego odpisałem na cyctat z ogłoszenia (fakt nie doczytałem że aukcja jest już zakończona i że nie ty auto wystawiałeś - przepraszam że skierowałem wypowieź bezpośrednio do Ciebie) nie zminia to faktu że zużycie 8,6 l/100 km z "ekonomią" przyznaj sam, mało ma wspólnego ( u mnie na MFA wychodzi 8,0 do 8,2) a jak tankuję wychdzi że wpieprza około 9 literków (fakt - auto jeździ tylko w mieście).

Komentarz

• Geralt
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 589

hubert78, z tego co zaobserwowalem przy tankowaniu MFA przeklamuje mi o ok 0,2L /100km wiec niewiele. Zwroc uwage na 1 maly szczegol - ja mam 165KM i 260nm (+/- 3) a nie kupilem auta aby jezdzic jak emeryt (nie twierdze ze Ty jezdzisz wolno). Biorac pod uwage mase auta, moc i osiagi oraz to ze jest to benzyna a nie TDi to sadze ze jest to bdb wynik. Zeby bylo jasne - nie piratuje (z tego juz wyroslem) i potrafie nim spalic 16L po miescie, ale przy w miare spokojnej jezdzie (gdzie i tak wiekszosc aut zostaje w tyle) mieszcze sie w 9L po miescie (lodzi) i ok 8.2 w trasie (rekord ekonomiki to 7.0 z centrum Lodzi do centrum Wawy w niedziele wieczorem przy dosc duzym natezeniu ruchu ale predkosci na trasie w okolicach 100km/h - taki tescik)
                                                pozdrawiam
                                                Adam W.

Komentarz

• hubert78
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1576

Geralt, dobra dobra nie udawadniajmy sobie racji bo trochę od tematu uciekamy kolega Agamek12, chce kupić Octę i ja go to tego serdecznie zachęcam mam nadzieję że choć tu się ze mną zgodzisz

Komentarz

Pracuję...